De slimste onafhankelijke energievergelijker.

Energierekening gaat omlaag transportkosten dalen.

De energienota van consumenten en bedrijven gaat de komende drie jaar flink omlaag. 
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verlaagt de maximale tarieven voor energietransport, wat een besparing oplevert van in totaal 2,1 miljard euro.
Dat maakte de ACM op woensdag 2 oktober 2013  bekend. Het was al bekend dat ACM de tarieven zou gaan verlagen.

De nu ingeschatte besparing van ruim twee miljard euro is wel flink hoger dan de vijfhonderd miljoen euro die eerder was ingeschat. Transportkosten maken ongeveer een vijfde uit van de totale energierekening. De tarieven kunnen dalen doordat netbeheerders door de lage rente goedkoper aan kapitaal kunnen komen om te investeren, verklaart ACM-bestuurder Henk Don.

Hierdoor kunnen de kosten voor de consument omlaag terwijl netbeheerders tegelijkertijd voldoende ruimte houden om te investeren in een toekomstbestendig netwerk. Voor een gemiddeld huishouden dalen de transportkosten de komende drie jaar met zo’n €50 per jaar, blijkt uit een berekening van het Financieel Dagblad. Dat is een forse meevaller, ook voor het kabinet Rutte, dat verantwoordelijk is voor een flinke lastenverzwaring.

Concurrentie

ACM stelt de maximale tarieven vast voor netbeheerders omdat er geen concurrenten zijn. Regionale netbeheerders moeten de komende drie jaar hun tarieven met gemiddeld acht procent laten dalen.

Bij Tennet komen de prijzen zeven procent lager uit. Voor gas dalen de tarieven van de regionale beheerders met gemiddeld 6,5 procent en bij Gasunie Transport Services dalen de gastransporttarieven met vijf procent.
 

No Comments

Add a Comment